Schijnhulst

Struik in bloei

De laatste weken kijk ik vaak omhoog. Niet alleen naar de blauwe luchten maar vooral naar alle bomen die zo mooi bloeien. Sommige bomen zijn alweer bijna uitgebloeid maar gelukkig volgen de prachtige Magnolia’s (bij mijn tuinburen) ze op. In het Westerpark, waar ik zondag naar het Greenhouse festival ging kijken, staan ook diverse soorten Magnolia’s, zo mooi en vol in bloei. Echt de moeite waard!

Magnolia  Magnolia

Osmanthus x burkwoodii

In mijn volkstuin staat helaas geen Magnolia maar ik moet het doen met grote, bloeiende struik. De vele, witte bloemetjes verspreiden een zoete geur in de buurt van mijn kasje. Ik had tot voor kort geen idee wat het eigenlijk was. Maar wat handig toch, social media, je plaatst een foto op Instagram en de tips stromen gelijk binnen. De een noemde Jasmijn, de ander sneeuwbal maar de laatste tip is volgens mij de juiste: Osmanthus x burkwoodii ofwel Schijnhulst.

Schijnhulst   Schijnhulst

Groenblijvend en heel gemakkelijk

Ik ben blij met deze struik want hij blijft de hele winter groen en bovendien schermt het mijn tuin lekker af. En nu helemaal, sinds de helft rond mijn tuin kaal geslagen is en toegetakeld door de winterploeg. Wat dat nou nodig? De Vlieren afzagen tot bijna op de grond en de struikjes helemaal afknippen? Ik weet wel dat het weer zal uitlopen, maar toch, het ziet er niet uit. Maar goed, even terug naar mijn struik.

Hij staat daar als een grote, witte, geurende wolk en voelt zich kennelijk prima in de klei want; was hij vier jaar geleden niet een heel stuk kleiner? Toen ik de tuin kreeg, vond ik onder/voor de struik een ingestorte zandbak en wat verwilderde planten, nu wordt het groenstrookje steeds smaller. Ik richtte mijn blik omlaag en ging voor het gemak ook maar even op het tuinpaadje liggen want de roze bloemetjes van de Smeerwortel, die zich blijkbaar goed thuisvoelen in gezelschap van de Schijnhulst, staan ook zo mooi in bloei. En hoe meer je inzoomt op de bloemen, hoe mooier ze worden!

smeerwortel  Schijnhulst

Na de bloei: snoei!

Hoe charmant ook de Osmanthus x burkwoodii staat te pronken in mijn tuin, na de bloei zal ik toch moeten ingrijpen, wil ik nog rond het kasje kunnen blijven lopen. Wanneer de bloemen verwelkt zijn mag, volgens de tuinboeken, de snoeischaar erin. Ik hoop dat het nog een paar weken duurt want stiekem vind ik dit toch wel de mooiste tijd van het jaar.

Schijnhulst  Osmanthus x burkwoodii

5 Thoughts on “Schijnhulst

  1. Ik geniet ook al zo van alle bloesem! Jammer dat deze periode maar zo kort duurt…

  2. Corinne Schriel on 4 april 2017 at 16:33 zei:

    Het ziet er echt fantastisch uit!! Prachtige struiken en zo zonde om te snoeien maar begrijp het wel. ..ik geniet ook zo van deze periode en ben zelf ook lekker bezig in mijn volkstuin. Veel te doen:-)

  3. Wat ook zo genieten is: het lichte groen van de iepenzaadjes die nu massaal uit de bloesem van de takken van de iepen tevoorschijn piepen! Veel mensen denken dat de blaadjes weer aan de bomen groeien, maar dit zijn echt puur trosjes met iepenzaad! De zaadjes zijn eetbaar en staan bij het beste restaurant ter wereld – noma in Kopenhagen – in de lente altijd op het menu. De iepen staan door heel Amsterdam – wel meer dan 75.000 stuks! – langs vrijwel alle grachten in het centrum en langs de Amstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation

Translate »