Thee uit eigen tuin

Bloemenpracht in je theekop

Mijn tuin wordt gelukkig steeds bloemiger en kleuriger. Prachtig, maar wist je dat je van veel bloemen en planten ook zelf thee kunt maken? Op het tuinenpark Amstelglorie waar ik mijn volkstuin heb, is Tobie Broos sinds een paar jaar enthousiast bezig met het zaaien en opkweken van theeplanten. Het is ontzettend leuk om zelf te doen, lekker om te drinken en van die fleurige bloemen word je toch gewoon blij?

Goudsbloem   Lavatera

Bloemen paradijs

De kweektuin van Amstelglorie, waar een aantal vrouwen met veel plantenkennis aan het tuinieren zijn, is in de zomer een kleurig paradijs vol inheemse planten, bijenplanten, eetbare bloemen en theeplanten. Tobie is een van hen en laat haar mini-theeplantage zien en vertelt wat ze allemaal heeft staan. Achillea, duizendblad springt eruit met haar witte schermbloemen. De dropplant doet het enorm goed met grote, paarse aren en er staat ook een wit soort tussen. De plant ernaast is iets minder uitgesproken met hele fijne paarse aren, de hyssop.

Achillea-duizendblad  dropplant

Theemix

Tobie:  “mijn persoonlijke favoriete theemix bestaat uit dropplant, hyssop, goudsbloem, verveine en Azteeks zoetkruid. Helaas heeft het Azteeks zoetkruid de winter niet goed doorstaan, de plant kan niet tegen kou en de planten die ik nog over had, waren erg geliefd bij de kippen die hier vrij rondlopen.” De paar exemplaren die ik opnieuw heb gezaaid, staan nu veilig achter een stukje gaas en hopelijk groeien ze snel uit tot mooie planten.” Diverse muntsoorten staan in grote potten, omdat ze in de tuin enorm gaan woekeren. Munt geeft een lekkere, frisse smaak aan theemengsels. Het blad van de bosaardbei gebruikt Tobie als basis en vulsel voor theemengsels.

 

theebloemen   bloemen-plukken-volkstuin

Theesoorten:

Eigenlijk kun je van heel veel soorten bloemen thee maken. We sommen een rijtje op die Tobie regelmatig gebruikt:

Korenbloem

Goudsbloem

Malva

Duizendblad

Stokrozen

Echinacea

Kamille

Lavatera

Wilde Marjolein

Vlierbloesem

Lavendel

 

munt-in-pot  thee-bloemen-drogen

Zelf thee drogen

Maar hoe maak je nou eigenlijk thee van al die mooie bloemen, blaadjes en kruiden?

Haal de bloemblaadjes van de planten en strooi ze op een frame dat bespannen is met fijn gaas. Zet het veilig weg en laat het aan de lucht drogen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, duurt het een aantal dagen tot weken, tot alle blaadjes droog zijn. Zodra het knispert tussen je vingers, is het goed. Bewaar de gedroogde thee in schone glazen pot tot gebruik. Je kunt ervoor kiezen om de bloemen en blaadjes gemengd te drogen maar handiger is om het apart te doen. Zo kun je naderhand je persoonlijke mix maken en blijven variëren. De frames maak je eenvoudig zelf van een oud schilderijlijst of spielatten. Goedkope canvasdoekjes ontdoe je van het canvas en voilà. Bevestig met punaises of een nietpistool het fijne gaas aan het frame. Wanneer je er meerdere maakt van dezelfde maat, zijn ze stapelbaar.

thee-goudsbloemen-blaadjes  goudsbloem-blaadjes

Gezond drankje

En is deze volkstuin-thee naast lekker ook nog ergens goed voor?

Ja hoor:

Sommige planten hebben eigenschappen die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren.

* Om beter te kunnen slapen kun je gebruiken:  Kamille, Verveine.

* Bij verkoudheid zet je thee van: Hyssop, Lavatera, wilde Marjolein, goudsbloem, stokroos, duizendblad, vlierbloesem.

* Een weerstand verhogende plant is: Echinacea.

* Goed voor de spijsvertering: Dropplant.

* Bij reumatische klachten: Korenbloem.

Wil je meer weten over theeplanten dan is het boek Theetuinvan Modeste Herwig een aanrader.

Tobie zelf waagt zich er overigens liever niet aan, om bovenstaande gezondheid tips aan de thee toe te schrijven. Ze drinkt het zelf omdat het gewoon lekker is en hoopt veel mensen te inspireren om ook zelf thee te maken!

bloementhee  thee

 

Proost !!!

5 Thoughts on “Thee uit eigen tuin

 1. Anneke Broos on 8 juli 2019 at 13:11 zei:

  O,wat een vrolijk bericht….je snapt wel wat er vanmiddag in mijn Tpotje zit.
  Ik heb een tuindagboek van Jan en Karina WOlkers gelezen(heerlijke kost)
  Is dat dezelfde tuin waar jouw verhalen vandaan komen?
  Zon op jullie pad gewenst.Anneke*

 2. Wendela on 8 juli 2019 at 22:23 zei:

  Leuk te lezen, ik drink veel brandnetel, munt en citroenmelisse en Karpuravalli, een enorme plant van een stekje dat ik van iemand heb gekregen. Het zuivert de lucht (als hij binnen staat), is goed tegen verkoudheid, familie vd oregano en erg goed voro de luchtwegen en tegen verkoudheid. Een hele ontdekking vind ik zelf…

 3. Marja Pronk on 24 juni 2020 at 20:32 zei:

  Kan de knop waar de bloem uit groeit ook gedroogd worden voor thee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation