Vergeten groente: aardpeer

Topinamboer met bloemen tot hoog in de hemel

Vanuit mijn tuinstoeltje keek ik ineens met verbazing naar een plant die de lucht inschoot. Huh? dacht ik, daar had ik toch helemaal geen zonnebloemen geplant? Nou, dat klopte inderdaad, de enorm lange stengel met ontluikende bloemknoppen bovenin was ook geen zonnebloem maar een topinamboer ofwel aardpeer! Ik was dus helemaal vergeten dat ik het jaar daarvoor, wat aardpeer knollen had gekregen van de buurman en voor mijn kasje had geplant. Wat een groeikracht zeg! Mijn eerste gedachte was overigens helemaal niet zo gek, want aardpeer is familie van de zonnebloem. Aardpeer wordt ook wel een vergeten groente genoemd, in mijn geval ging die vlieger dubbel op.

aardpeer-bloem-volkstuin  aardpeer-bloem-volkstuin

Welkome woekeraar

“Pas op hoor met aardperen”, hoor ik medetuinders vaak zeggen. Het zijn schijnbaar woekeraars. Gelukkig staat mijn tuin zo vol met planten, dat woekeren wel mee valt. Bovendien oogst ik in het late najaar of zelfs gedurende de winter, het grootste deel van de knollen. Een flinke klus want de aardpeer breidt zich inderdaad snel uit. Wat ik nog niet nodig heb in de keuken, laat ik  in de grond zitten tot een later moment, want geoogste aardpeer is niet lang houdbaar. Voor het eind van de winter zorg ik dat het meeste is gerooid, een enkele, express vergeten knol mag in de volgende zomer weer voor mooie bloemen zorgen.

aardpeer-kasje-volkstuin-bloem  aardpeer-oogsten-volkstuin

Boenen 

Hoe gemakkelijk de aardpeer in de tuin is, hoe bewerkelijk als je eenmaal de grillige knollen hebt geoogst. Omdat ik op vette kleigrond tuinier, is een flinke schrobbeurt niet overbodig. In een teil met regenwater boen ik de knollen voor zodat de meeste aarde er vanaf is. Eenmaal thuisgekomen gaan ze voor een tweede duik in fris water. In principe kun je schoongeboende knollen met schilletje eten, maar ik kies voor royaal schillen omdat ik het witte vruchtvlees aantrekkelijker vind.

aardpeer-volkstuin-boenen  aardpeer-knollen

In de pan gehakt

Aardpeer kun je op verschillende manieren bereiden en eten. Rauw zijn ze lekker knisperend en smaken ze een beetje als radijs. Prima voor een salade. Je kunt ze roosteren in de oven of bakken in een pan, maar koken tot soep is ook een smakelijke optie. De aardpeer krijgt door het garen een zoete smaak.

Mijn recept voor aardpeersoep (ongeveer 4 tot 6 personen):

  • geschilde aardpeer, een half vergiet vol
  • vier kruimige aardappelen
  • een flinke ui
  • 1 liter groentebouillon
  • een klont roomboter
  • een eetlepel mosterd
  • scheut room of ongezoete soyamelk
  • fijngesneden peterselie
  • een scheutje olijfolie
  • peper en zout

Laat de roomboter smelten in de pan en fruit de ui. Voeg de aardpeer en aardappel toe en schenk de bouillon erbij. Haal de pan na zo’n 20 minuten van het vuur. Voeg de mosterd en room toe en pureer de soep. Breng de soep op smaak met peterselie, wat olijfolie, peper en zout.

Eet smakelijk!

aardpeer-volkstuin-schillen  aardpeersoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation