Verveine stekken

Verveine 

Bijna dagelijks drink ik het wel: verveine thee. Vroeger kocht ik het altijd in Franse supermarkten, in theezakjes maar vers is zoveel lekkerder! Verveine smaakt verfijnder dan munt en verveelt ook niet snel. Ik drink het graag voor het slapen gaan omdat het de slaap zou bevorderen.

De biologische plant die ik een aantal jaren geleden kocht, heb ik inmiddels al een paar keer met succes gestekt en weggegeven. Maar hoe doe je dat nou?

Men neme:

 • een gezonde moederplant waar je korte en stevige takjes vanaf knipt.
 • aarde vermengd met vermiculiet. Vermiculiet neemt heel veel vocht op en zorgt ervoor dat de grond niet snel uitdroogt. Ik vind het ideaal, ook om in de zaaien.
 • Stekpoeder, alhoewel ik hier eerlijk gezegd aan twijfel, waarover later meer
 • Potjes

Verveine-stekken   Verveine-stekken

Stekken in de nazomer

Een gesprek met een biologische kweker opende mijn ogen. Hij vertelde dat je in het najaar prima nieuwe planten in je tuin kunt zetten. Sterker nog, het is er een uitstekend seizoen voor. De aarde blijft tot november opgewarmd en het enige dat de plant hoeft te doen is wortelen. Groeien gebeurt wel weer in het voorjaar.

Door eigen ervaring kan ik vertellen dat het najaar ook een goede tijd is om te stekken. Bij de verveine gaat dit tenminste op. De stekken die ik in de lente probeerde op te kweken legden allemaal het loodje, daarom ondernam ik onlangs een nieuwe poging. Zo begin oktober zou het nog net op tijd moeten kunnen.

De met vermiculiet vermengde aarde stop je in de potjes. Maak het goed nat. Ideaal is een mini-broes, wat je op een lege petfles draait. Te koop bij oa. Vreeken (nee, niet gesponsord). Deze mini-broes is ook ideaal bij zaailingen, je kunt hiermee namelijk heel subtiel en gericht water geven.

minibroes  minibroes

Stekpoeder

Dit zou het wortelen bevorderen. Het ziet er wel raar chemisch uit, maar goed, ik heb het gebruikt. Hiervoor strooi je wat stekpoeder in een kommetje. Maak het steeltje nat en doop het in de stekpoeder. Maak een gaatje in de aarde en stop het steeltje erin. Stekpoeder dat over is, gaat niet terug in het potje maar gooi je weg omdat je het poeder dan zou kunnen vervuilen.

En nu waarom ik er aan twijfel: Van alle stekjes ging er eentje dood. Ik was lui en had geen zin om de stekpoeder tevoorschijn te halen, dus ik heb gewoon een nieuw takje in het potje gestoken. Wat denk je? Deze groeit als beste! Ik denk dus dat verveine stekken, nog gemakkelijker is dan je zou denken. Gewoon een steeltje in de aarde steken en goed nathouden.

stekpoeder-stekken-verveine  Verveine-stekken

Tadaa! Daar staan de nieuwe plantjes. Ik heb ze al snel in de ‘kraamkamer’ gezet, namelijk het kasje. In plastic bakken met een laagje water om uitdrogen te voorkomen. Want ik ben niet dagelijks in mijn volkstuin en soms heb je nog warme en zonnige dagen.

Verveine-stekken-volkstuin   Verveine-stekken

Wellicht ben je nu in verwarring gebracht, wel of geen stekpoeder gebruiken? Mijn persoonlijke ervaring leert dat het niet zoveel uitmaakt, althans bij verveine. Die heeft toch wel zin om te groeien. En wil je het puur biologisch houden? Gebruik het lekker niet. Elke dag een liedje zingen schijnt ook te werken 😉

PS ik kreeg als reactie op deze blog: kaneel werkt ook! We gaan uitzoeken waarom maar het klinkt wel natuurvriendelijker.

 

 

5 Thoughts on “Verveine stekken

 1. Elsa de Geus on 4 oktober 2019 at 18:59 zei:

  Stekpoeder..ik gebruik kaneel i.p.v. stekpoeder..en dat werkt prima

  • Marieke on 5 oktober 2019 at 13:16 zei:

   Hoi Elsa, Kaneel? weet je ook wat kaneel doet? Interessant om te horen! En het lijkt mij natuurvriendelijker dan stekpoeder. Groetjes Marieke

 2. Ik had nog nooit eerder van verveine gehoord, weer wat geleerd!

 3. Goed idee, dan ga ik mijn Verveine toch nog even stekken. Wilgenwater is ook een goed en natuurlijk alternatief voor stekpoeder (ik vind stekpoeder ook een raar chemisch goedje). Google maar even voor het ‘recept’ van wilgenwater!

 4. Loes Tonneijck on 6 oktober 2020 at 22:42 zei:

  Ik heb gewoon een takje afgeknipt in water gezet totdat ie worteltjes kreeg. Daarna in potgrond en ik heb een nwe plant verveine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation