Verveine

Verveine of Citroenverbena 

Verveine menthe bio Verveine thee

Mijn dochter en ik zijn er al jaren dol op: Verveine thee. Of eigenlijk hoor je het ‘Tisane’ te noemen; kruidenthee, omdat het van kruiden getrokken wordt in plaats van theeblaadjes. Bij elk bezoek aan een Franse supermarkt gaat het standaard in ons winkelwagentje: een pakje (of meer) Verveine Menthe. Maar omdat vers tot wel het allerlekkerst is, en een kopje met echte blaadjes er leuker uitziet, ging ik op zoek naar een Verveineplant, voor op het balkon of in mijn volkstuin. Echter tot voor kort zonder succes. Toen ik voor een kleine reportage “bij de buren” in het Parool, in de volkstuin van Helma en Martin kwam, stond daar een grote Verveineplant te pronken in een pot. “Die wil ik ook graag”, dacht ik toen. Helma tipte me waar de plant te koop is: op maandag op de plantenmarkt Amstelveld (in Amsterdam) of online bij Vreekens Zaden. De Verveineplant is overigens in Nederland ook bekend onder de naam Citroenverbena. Dat maakt het zoeken wellicht iets gemakkelijker.

In een grote pot

Een paar dagen later zat ik bij vriendin Lot op haar balkon en ze wees me op een verpieterd plantje. “Het is Verveine, maar het gaat langzaam dood,” vertelde ze. “Wil jij ‘m mee naar je volkstuin voor een laatste red poging?”

Waarschijnlijk had Lot ongemerkt het juiste gedaan: de plant rigoureus gesnoeid/ofwel bijna kaalgeknipt voor een laatste, flinke pot thee. De zielige plant kreeg een nieuwe plek in mijn volkstuin. Ik las dat Verveine van veel zon, water en ruimte houdt dus ik kocht een ruime pot en nieuwe aarde. En zie hier: na een maand groeide het uit tot een gezonde en volle struik. Ik knip regelmatig wat blaadjes af voor een verse kop thee want de verfijnde smaak verveeld nooit. Het is fris door een lichte citroensmaak maar eigenlijk moet je het zelf eens komen proeven om te ervaren wat ik bedoel!

Verveine _DSC5958

Slaapverwekkend en krachtpatser

Verveine heeft naast de fijne smaak ook fijne eigenschappen. Zo is de plant rustgevend en slaapverwekkend. Maar het kan je ook helpen bij maagklachten en schijnt rijk aan antioxidanten te zijn.

Verveineplant kopen

En ja hoor, opeens kwam ik de plant zomaar tegen in het tuincentrum (Intratuin), vlakbij ons volkstuincomplex. En nog biologisch ook! Maar wellicht vind je Verveine ook bij kwekerijen en op plantenmarkten zoals op het Amstelveld in Amsterdam. Online bestel je bij www.vreeken.nl en www.moestuinwebshop.nl.

Verzorgen

De plant houdt ruimte en veel zon. Regelmatig water geven is een must.

In de winter verliest de plant haar blad. Je kunt de plant dan tot de helft terugsnoeien en laten overwinteren in een kas of schuur want vorst is funest. Daarom moet je de Verveine niet in de volle grond zetten maar in een ruime pot! De afgeknipte blaadjes kun je overigens heel gemakkelijk drogen en bewaren voor in de wintermaanden. Leg de blaadjes op een theedoek op een droge, zonnige plaats en na een paar dagen zijn ze al ingedroogd.

Ik ga me overigens ook maar eens verdiepen in het stekken van afgeknipte takjes want het zou toch leuk zijn om een plantje terug te kunnen geven aan Lot (en andere liefhebbers ;-).

_DSC5962 Verveine thee

 

O ja, hier is het artikel “Bij de buren” uit PS van de week in het Parool, 20-8-2016, waarbij ik op bezoek ga bij Helma en Martin.

PS Parool IMG_3574

One Thought on “Verveine

  1. Oh ik kende deze plant helemaal niet, ik drink zelf als enige munt thee uit eigen tuin. Verder losse thee zoals Rooibos. Misschien moet ik toch maar eens Verveine thee proberen 🙂 Kan ik meer thee drinken uit eigen tuin. Welke tuinder wil dit nu niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation