Zomersnoei appelboom

Appelboom snoeien in de zomer

Ach, die appelboom in mijn volkstuin. Ik schreef er al eerder over. In het begin wist ik niet eens dat het een appelboom was, totdat ik ineens hoog in de boom, één appeltje zag hangen. De boom was duidelijk al jaren niet meer gesnoeid, dus wat kon ik er nog aan verpesten? Achteraf gezien: best veel! Qua model leek het nergens op, een soort parasol in plaats van een luchtig model waar je een hoed doorheen kunt gooien, maar warempel! Het jaar daarna hing de boom vol appeltjes! Afgelopen winter heb ik de snoeischaar weer eens ter hand genomen en de rare, lange, slungelige takken ingekort. Een half jaar later, in juli, was het tijd voor een zomersnoei want de appelboom zat vol waterloten; nutteloze takken die recht omhoog groeien.

 

snoeien-zomer   waterloten-appelboom

Vogelperspectief 

Daar stond ik dan, wiebelig op een hele lange ladder. Genietend van het vogelperspectief want zo vaak zie ik mijn tuin niet vanaf deze hoogte. De waterloten lieten zich gemakkelijk weghalen. Gewoon eraf trekken, maar een snoeischaar voldoet ook. Belangrijk is wel dat je dit doet bij droog weer, zodat de boom zich sneller kan herstellen. Ik las dat waterloten duiden op: of verkeerde snoei of verkeerde verhouding kruin en wortels van de boom. Nou, beiden kunnen waar zijn in mijn geval. Ik heb natuurlijk ook geen idee wat de vorige tuinders met de boom hebben gedaan.

Volkstuin  Zomersnoei

Op de hoop

In ieder geval knipte ik de takken klein en gingen ze op de composthoop, waarvan ik wekelijks denk: nu is ie echt vol! Maar vervolgens kan er steeds weer wat bij. De appels die nu in de boom hangen krijgen na deze zomersnoei weer hopelijk wat extra energie en zonlicht. Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Appelboom-volkstuin   composthoop-volkstuin

Reuring in het Groen

Terwijl ik dit verhaaltje afrond, zit ik nog wat na te genieten van het tuinparkfestival Reuring in het Groen. Wat een leuke dag was het! Er kwam verrassend veel publiek op af, het weer werkte mee en ook mijn tuin zat vol publiek. We speelden met ons bandje de Dovenetels drie keer en denken zomaar dat er nog wel een vervolg inzit…

ukelele-accordeon  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation